Reglementen - Nederlandse Klaverjas Unie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Reglementen
Op het klaverjas gebied zijn verschillende varianten aanwezig
De NKU hanteert alleen het rotterdamse systeem. De Kaart Bond Nederland hanteert voornamelijk het amsterdams systeem en de klaverjasbond "De Eilanden"hanteren ook het rotterdams systeem.
Tevens is er ook een variant orderportefeuille. Dit is een aparte variant van het klaverjassen waar je per giffie beloont wordt.
Wat is klaverjassen met portefeuilles eigenlijk?
Bij het klaverjassen gaat het in eerste plaats om de ontspanning. Daarbij is winnen natuurlijk leuk, maar om te winnen moet u wel een goede kaart krijgen. Beschikt u over een goede kennis van het spel, dan zal dat uw puntentotaal zeker ten goede komen! Een goede kaart krijgen moet dan ook als een zekere geluksfactor worden beschouwd.
Om die geluksfactor uit te schakelen moet men niet naar de speelpunten kijken. Dit wordt gedaan in vergelijkingswedstrijden.
In een vergelijkingswedstrijd speelt ieder koppel hetzelfde spel. Na afloop van een serie spellen worden de Nood/Zuidlijn en de Oost/Westlijn afzonderlijk van elkaar vergeleken. In elke lijn wordt aan de hand van de speelpunten bepaald wie het meeste uit een spel heeft gehaald. Dit wordt gehonoreerd met matchpnten (M.P.)
In ieder spel zijn zowel in de Noord/Zuidlijn als in de Oost/Westlijn evenveel matchpunten te verdelen. De wedstrijden worden gespeeld met portefeuilles waarin de speelkaarten worden bewaard. Ze zijn voorzien van 4 opbergvakjes voor de speelkaarten van de handen Noord, Oost, Zuid en West. In ieder opbergvakje zit ook een controlekaartje waarop de speelkaarten van het bijbehorende vakje vermeld staan. De gever is kenbaar gemaakt op 1 van de opbergvakjes. Het spel wordt gespeeld volgens de N.K.U. spelregels.
een aantal nadelen zit er wel aan. Na ieder spel te hebben gespeeld moeten de speelkaarten, zoals vermeld op het controlekaartje, weer terug in het juiste vakje van de portefeuille. Ook worden er minder spellen gespeeld dan tijdens een gebruikelijke wedstrijd.
Daarom is dit soor wedstrijden in het bijzonder geschikt voor klaverjassers die aangetoond willen zien of zij werkelijk meer uit een spel kunnen halen als een ander.
Hieronder vindt u een aantal reglementen van die tijdens toernooien van de Nederlandse Klaverjas Unie worden gehanteerd.
- Rotterdams Systeem
- Order portefeuille
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu